Een historisch moment: Obama is de eerste Amerikaanse leider in 88 jaar die Cuba bezoekt.

Gepubliceerd op 21 maart 2016.

President Barack Obama bezoekt Cuba en ontmoet daar onder anderen zijn collega Raul Castro. Correspondent Erik Mouthaan over deze historische gebeurtenis:

1. Waarom bezoekt president Obama Cuba?
Obama ziet het voorzichtige herstel van de banden als een van de belangrijkste dingen die hij heeft bereikt op buitenlands gebied. Hij vond het isoleren van Cuba een achterhaalde en mislukte poging om een land te beïnvloeden. Hij wilde graag in zijn laatste jaar geschiedenis schrijven door het eiland te bezoeken. De vorige president die op Cuba langskwam was Calvin Coolidge, en dat was bijna 90 jaar geleden.

2. Hoe zit het ook al weer met de vijandigheid tussen de landen?
Cuba was lang een speeltuin van ultra-rijke Amerikanen, tot Fidel Castro en communisten in de jaren 50 van de vorige eeuw de macht grepen en al het bezit nationaliseerden. In de jaren 60 bleek dat de Sovjet-Unie raketten wilde stationeren op het eiland waarmee de VS bestookt kon worden. Het leidde bijna tot een Derde Wereldoorlog.


Foto: AFP

Amerika probeerde het eiland op zijn knieën te krijgen door middel van een handelsblokkade, maar de regering-Castro werd overeind gehouden door Rusland en Venezuela. Vandaag de dag is Cuba een arm land met weinig politieke vrijheid voor zijn bewoners.

3. Wat is er in Cuba veranderd dat Obama besloten heeft erheen te gaan?
Sinds een paar jaar staat president Raul Castro (de broer van Fidel) meer economische vrijheid toe, Cubanen kunnen iets makkelijker een eigen zaakje beginnen. Maar tegenstanders en zelfs voorstanders van het bezoek van Obama wijzen erop dat Cuba heel langzaam is met het doorvoeren van hervormingen die zouden leiden tot meer politieke diversiteit of vrijheid van meningsuiting.

4. Gebeurt er nog iets leuks?
Obama gaat dinsdag naar een honkbalwedstrijd. Honkbal is populair in beide landen en veel Amerikaanse topspelers zijn van Cubaanse afkomst. En misschien gaat de president ook wel in een van de vele oldtimers zitten die door Havana rijden, Amerikaanse auto’s uit de jaren 50, van voor de blokkade.


Honkbalstadion in Havana waar het Cubaanse team het zal opnemen tegen Tampa Bay (Foto: EPA)

5. Hoe valt het bezoek in de VS?
Er wordt met gemengde gevoelens gereageerd. De VS heeft honderdduizenden mensen die Cuba ontvluchtten Amerikaans staatsburger gemaakt. Velen van hen zeggen dat Obama Castro te snel beloont voor schijnhervormingen. Onder hen is ook Ted Cruz, die wel eens de Republikeinse opvolger van Obama zou kunnen worden. Maar anderen redeneren dat betere betrekkingen ertoe zullen leiden dat Cubanen zien hoeveel beter hun leven kan zijn, waardoor ze meer vrijheden zullen opeisen.